Hibah

7 Sebab Tuntutan Takaful Anda Ditolak

Sudah ada pelan takaful tapi semasa membuat tuntutan, tuntutan anda ditolak oleh syarikat pengendali Takaful? Saya nak share kenapa boleh jadi macam itu.

1. Anda tidak mengesahkan penyakit sedia ada

Haziq Jais - Posts | Facebook

Dalam kontrak Takaful, anda perlu mengesahkan sekiranya anda ada menghidapi  penyakit sewaktu memohon pelan Takaful tersebut. Ketahui bahawa pihak Takaful boleh mendapatkan laporan perubatan dari jabatan tuntutan yang akan melakukan siasatan sebaik sahaja tuntutan dibuat. Jika anda membuat tuntutan untuk penyakit yang sedia ada yang tidak diisytiharkan, tuntutan Takaful bakal ditolak. Oleh itu berlaku jujur dan dedahkan maklumat sebenar.

2. Anda tidak memahami terma dan syarat perlindungan Takaful

Jika kita tidak memahami... - Perlindungan Takaful Keluarga | Facebook

Perlindungan Takaful adalah berbeza antara syarikat Takaful. Oleh itu, anda disarankan untuk memahami terma dan syarat bagi pelan yang dimohon, terutamanya jenis penyakit dibawah tuntutan dan sebaliknya. Fahami juga perbezaan antara pelan perubatan dan pelan penyakit kritikal.

Bagi pelan perubatan, perlindungan adalah untuk situasi kecemasan yang memerlukan pesakit dimasukkan ke hospital. Pelan ini akan menanggung kos sepanjang pesakit di wad serta rawatan yang diperlukan. Pelan penyakit kritikal pula akan memberikan pemegang bayaran sekaligus berdasarkan peratus didalam kontrak jika pemegang pelan didiagnosis dengan penyakit kritikal.

Sebelum memohon mana pelan Takaful, pastikan anda dapatkan penjelasan dari ejen Takaful mengenai perlindungan yang ditawarkan oleh pelan tersebut.

3.Pelan Takaful anda telah luput

Ini Antara 4 Sebab Kenapa 'Guarantee Letter' Korang Selalu Ditolak

Anda mungkin terlupa untuk membuat bayaran bulanan, dan ini akan menyebabkan pelan tersebut luput.  Oleh sebab itu, apabila anda ingin membuat tuntutan, ia akan ditolak kerana anda sudah tidak berada dibawah perlindungan Takaful tersebut. Untuk mengelakkan situasi ini berlaku, pastikan anda boleh dihubungi ejen Takaful kerana mereka bertanggungjawab untuk menghantar peringatan sekiranya pelan Takaful anda hampir luput. Pastikan nombor telefon serta maklumat lain anda dikemaskini seperti e-mel dan alamat supaya anda boleh dihubungi.

4. Tuntutan anda melebihi jumlah perlindungan

Untuk pengetahuan anda, setiap pelan Takaful memiliki had tuntutan tahunan. Contohnya, pelan anda memiliki had sebanyak RM100,000 setahun. Jadi, setiap tahun, anda hanya boleh membuat tuntutan tidak melebihi dari jumlah tersebut. Tuntutan yang melebihi jumlah perlindungan tahunan akan ditolak.  Jadi, sebelum memilih pelan Takaful, pastikan anda lihat pada had tahunan pelan tersebut. Ini kerana ramai yang hanya akan fokus ke jumlah tuntutan keseluruhan sepanjang hayat sahaja.

5. Tuntutan dibuat dalam tempoh menunggu

Tempoh Menunggu - Kad Perubatan

Walaupun anda telah berjaya memiliki pelan Takaful, biasanya ada tempoh menunggu sebelum tuntutan boleh dilakukan. Bergantung kepada polisi dan jenis tuntutan, tempoh menunggu ini ialah sekitar 1 bulan hingga 3 bulan. Oleh itu, jangan berlengah untuk dapatkan perlindungan insurans bagi anda dan keluarga. Kita tidak tahu bila musibah bakal menimpa.

6. Terlepas tempoh menghantar tuntutan

Sesetengah polisi Takaful juga akan menetapkan tarikh masa untuk menghantar tuntutan. Walaupun anda layak dan telah menyediakan dokumen sokongan secukupnya, tuntutan akan ditolak jika anda terlepas tarikh tersebut. Jangan berlengah untuk menghantar tuntutan. Biasanya, tempoh yang diberikan untuk anda lakukan tuntutan ialah 3 bulan dari tarikh rawatan. Namun seperti yang telah dimaklumkan, ianya berbeza bergantung kepada pelan Takaful oleh itu anda dinasihati untuk dapatkan semua maklumat ini dari syarikat Takaful tersebut.

7. Maklumat tidak lengkap

Nah! Segala Perkara PENTING Pasal Skim Insurans Takaful

Walaupun kami sarankan anda untuk tidak berlengah, jangan pula tergesa-gesa untuk menghantar tuntutan! Silap-silap, anda akan terlepas bahagian penting yang perlu dilengkapkan. Ambil masa untuk baca dan memahami borang tuntutan sebelum ianya dihantar, berserta dengan dokumen sokongan secukupnya. Seeloknya, isi sendiri dan jangan bergantung kepada ejen Takaful anda untuk lakukan proses ini.

Langkah Perlu Diambil  Jika Anda Dianiaya Syarikat Takaful

Seperti yang telah dibincangkan diatas, terdapat beberapa sebab tuntutan Takaful anda ditolak. Jika ianya atas sebab teknikal, anda boleh menghantar semula tuntutan. Namun, jika anda merasakan bahawa semua syarat tuntutan telah dipenuhi tetapi tuntutan anda masih lagi ditolak, anda boleh mendapatkan bantuan.

Anda boleh hubungi Ombudsman Perkhidmatan Kewangan (OPK) untuk mendapatkan khidmat mereka secara PERCUMA. OPK merupakan organisasi bukan keuntungan yang diselia oleh Bank Negara Malaysia. Sebagai salah satu alternatif untuk menyelesaikan pertikaian tuntutan  dari pengguna di Malaysia, OPK akan bertindak sebagai orang tengah antara institusi kewangan dan pengguna. Dalam kes ini, anda boleh meminta pandangan dan bantuan mereka. Namun, sesetengah kes bukan dibawah bidang kuasa agensi ini. Berikut merupakan kes-kes dibawah bidang kuasa OPK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share artikel ini

Penapis air Cuckoo
Hai saya Ainaa. Hubungi saya dengan menekan butan WhatsApp di bawah

Topik lain anda mungkin berminat

Hibah Takaful

Bagaimana Hibah Takaful Dapat Menjamin Kesejahteraan Keluarga Anda?

Bagaimana Hibah Takaful Dapat Menjamin Kesejahteraan Keluarga Anda? Adakah anda tahu bahawa hibah takaful adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan kesejahteraan keluarga anda? Hibah ...
Baca Lagi →

17 Tips Memilih, Menggunakan Kad Perubatan & Memilih Agent Takaful Yg Bertanggungjawab

Di sebabkan banyak isu viral baru-baru ni disebabkan KAD PERUBATAN, MJ sharekan Tips menggunakan KAD PERUBATAN & memilih agent TAKAFUL . Melalui 6 tahun pengalaman ...
Baca Lagi →
kad medikal

Tempoh Penting Dalam Takaful Yang Wajib Anda Faham

Zaman sekarang, ramai masyarakat Malaysia semakin sedar terhadap kepentingan takaful semakin tinggi terutamanya dalam kategori Takaful Perubatan (yang dapat Medical Card tu). Semua orang mahu ...
Baca Lagi →
Takaful

Kenapa Anda Perlu Ada Perlindungan Penyakit Kritikal (CI)?

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, 16,235 mangsa yang merangkumi 15% kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019 adalah disebabkan oleh penyakit jantung, menjadikannya penyebab kematian ...
Baca Lagi →

Nak dapatkan pelan Takaful mampu milik?

Ada soalan tentang Takaful?

Topik lain anda mungkin berminat

Takaful

Ciri-Ciri Aplikasi Pulse by Prudential

Jika anda telah dapatkan pelan Takaful daripada Prudential, jangan lupa download ...
Baca Lagi →

Konsep Tabarru Dalam Takaful Dalam Takaful

Kenapa Anda perlu Fahami Konsep Tabarru Sistem kewangan Islam dilihat semakin ...
Baca Lagi →
Kad Medikal

Ciri-Ciri Kad Perubatan Yang Bagus Untuk Anda

Medical card yang bagus? Yang mana satu terbaik untuk anak dan ...
Baca Lagi →
Kad Medikal

Tips Memilih Kad Medikal Takaful Terbaik

Memiliki medical card bukanlah satu benda yang wajib, tetapi sekiranya ada, ...
Baca Lagi →
Cara Tuntut Kad Medikal

Langkah-Langkah Mengunakan Medical Card Dan Membuat Tuntutan

Tuntutan sebagai pesakit luar Akibat kemalangan Fisiotrapi             iii. Temujanji doktor ...
Baca Lagi →
Takaful

Medical Card Atau Hibah Takaful Yang Mana Lebih Penting-Takaful4Us

Mana patut saya pilih. Nak ambil Kad perubatan ke hibah dahulu? Dua-dua ...
Baca Lagi →
Kad Medikal
FAQ

Tips Memilih Kad Medikal Takaful Terbaik

Memiliki medical card bukanlah satu benda yang wajib, tetapi sekiranya ada, ia akan sangat-sangat membantu anda di saat anda memerlukan rawatan tanpa perlu menunggu ‘que’ yang panjang di hospital kerajaan.

Baca Lagi
FAQ

Konsep Tabarru Dalam Takaful Dalam Takaful

Kenapa Anda perlu Fahami Konsep Tabarru Sistem kewangan Islam dilihat semakin berkembang malah kehadirannya kian dirasai semua ahli masyarakat. Jika sebelum ini kita telah dibesarkan dengan sistem konvensional, namun hari

Baca Lagi

Share