Cara Pilih Kad Medikal Takaful Terbaik 2022

Kali ini kami akan berkongsi satu cara untuk memilih kad perubatan (medical card) yang tepat dan baik untuk anda dan seluruh keluarga anda. Terdapat sepuluh kriteria secara dasarnya yang memastikan anda menganalisis pilihan sepuluh kriteria kad medikal untuk anda sekeluarga.

Kad perubatan / medical card terbaik di Malaysia tidak akan menghadkan bil jika masih dalam satu tahun sementara masih dalam enam angka.

Kad perubatan terbaik secara keseluruhan bukan sahaja boleh digunakan pada satu masa sahaja. Lebih-lebih lagi, ia bukan hanya boleh didapati dengan kos yang mahal, namun boleh memberi faedah dan manfaat jauh dari jangkaan.

Sebelum memilih mana-mana kad perubatan, anda digalakkan untuk membaca artikel ini sehingga habis untuk memahami apa yang perlu diketahui dan cara memilih kad perubatan yang terbaik.

 

Cara Pilih Medical Card Terbaik di Malaysia 2022

KAD PERUBATAN TERMURAH: Terbaik di Malaysia - Prudential BSN Takaful

1. Tiada Had Kad Insuran Kesihatan

Contohnya jika anda dikenakan had RM200,000 dalam setahun, seperti yang kita maklum jumlah itu kecil sahaja dalam mata wang semasa.

Anda pasti mahukan insurans/kad perubatan yang akan melindungi kos rawatan hospital dan operasi pembedahan dengan kos hampir 1 juta setahun ataupun mungkin lebih, pada dasarnya adalah perkara biasa jika tujuh nombor digit kerana produk ini sedang ditawarkan oleh syarikat insurans di Malaysia bertujuan apabila terdapat peningkatan dalam kos rawatan hospital.

Kenapa Kena Ada Insurans? Kan Hospital Kerajaan Ada??

2. Tiada Had Rawatan di Hospital Tertentu Sahaja

Anda boleh pergi ke mana-mana hospital untuk mendapatkan rawatan, dan seperti yang anda ketahui, kebiasaannya rawatan untuk penyakit tertentu adalah di hospital yang mempunyai peralatan dan teknologi yang memenuhi syarat untuk penyakit tertentu.

Jadi pilihlah insurans kad perubatan yang membenarkan untuk mendapatkan rawatan di mana-mana jua hospital.

Sebagai contoh: Jika anda diberitahu oleh doktor untuk mengikuti prosedur perubatan dengan meliputi prosedur rawatan kedua-dua kos perubatan dan juga hospital.

Jadi, perlindungan untuk kos hospital dan dadah (ubat) mestilah disediakan oleh kad perubatan anda. Kerana mungkin kos ubat sahaja yang diliputi oleh sesetengah kad perubatan tetapi tidak meliputi kos prosedur rawatan di mana hospital tertentu boleh merawat anda.

Kad perubatan yang mengabaikan arahan doktor dan memberitahu anda untuk pergi ke hospital tertentu yang hanya meliputi kos perubatan tetapi nasihat pakar anda tidak diikuti pastinya akan anda elakkan.

BACA SINI: Cara Claim Insuran Kereta Selepas Kereta Kena Langgar

 

INSURAN & TAKAFUL – Koperasi Rakan Tekun BHD

3. Tiada Masalah Sambung Insuran Kesihatan, Jika Ada Penyakit Serius

Jika perbelanjaan perubatan anda tidak ditanggung oleh insurans kad perubatan anda, pastinya anda akan berasa sangat kecewa.

Kad perubatan yang baik anda adalah kos anda dengan perkhidmatan yang sama dan dengan ketentuan yang berlaku selepas anda terdedah dan disahkan penyakit ini dengan proses perawatan yang panjang masih ditanggung oleh insurans anda.

Pendek kata, kad perubatan terbaik adalah yang tidak memberi beban kepada anda atau pengecualian selepas anda mempunyai penyakit serius atau berpanjangan untuk sebarang rawatan.

 

17 Tips Ini Bantu Anda Memiliki Kad Perubatan & Ejen Takaful Yang Terbaik! - Pejuang Hartanah

4. Tidak Masalah Upgrade Dalam Perkhidmatan Perubatan

Contohnya seperti anda mahu memindahkan bilik di satu hospital dengan kelas yang berbeza.

Situasi yang boleh diberikan adalah yuran bilik anda sekarang adalah RM300 dan anda mahu berpindah bilik pada RM400 kerana bilik pada yuran RM300 tidak tersedia.

Dalam maksud lain, kad perubatan yang baik boleh menampung kos ini.

Kadang-kadang berlaku kos tambahan yang dikenakan kepada anda tanpa pengetahuan anda jika anda mahu memindahkan bilik dan anda tidak mengetahui dan peka akan prosedurnya.

Daripada contoh yang diberikan, anda masih akan membayar RM100 jika anda memindahkan bilik dan kos tidak akan diliputi oleh Kad Perubatan anda, pilih yang akan menanggung kos jika terdapat anda meminta menaik taraf perkhidmatan di hospital.

 

5. Tiada Peruntukan Peratusan Yang Perlu Bayar Daripada Jumlah Rawatan

Kad insurans kesihatan yang terbaik adalah apa anda tidak perlu membayar kontrak polisi insurans kesihatan yang memerlukan anda terus membayar sebahagian daripada jumlah kos (dalam peratusan) jika anda memilih hospital anda sendiri walapun bilik anda tidak dinaik taraf.

 

6. Bukan Sahaja Berkhidmat di Hospital Malaysia Semata

Tiada had di mana-mana pun untuk anda mencari rawatan merupakan satu kad perubatan yang baik.

Contoh kes senario seperti ini, anda mempunyai penyakit yang sukar disembuhkan di negara yang anda menetap dan memerlukan anda ke Singapura kerana terdapat peralatan dan doktor yang berkelayakan.

Jadi, apabila anda pergi ke Singapura untuk menjalani rawatan, insurans masih akan membiayai perbelanjaan perubatan anda.

Ia juga membolehkan ubat-ubatan di Singapura didapatkan oleh anda tanpa rujukan daripada pakar di negara tempat tinggal anda dengan sebab dan syarat yang betul dan munasabah.

Insurans perubatan yang baik pasti akan memberikan kelonggaran kepada anda.

 

7. Premium Insuran Tidak Naik Setiap Beberapa tahun

Apabila anda berumur 20 tahun dan premium perlu dibayar sebanyak RM100, insurans perubatan yang baik akan kekal dengan syarat awal apabila pertama kali anda membeli perkhidmatan insurans itu, premium tetap akan dibayar pada bayaran yang sama walaupun dalam tempoh lima tahun akan datang.

 

8. Tidak Tukar Senarai Hospital Dengan Kerap

Untuk mengawal syarikat insurans dan pelanggan memerlukan kerjasama antara syarikat insurans dan hospital.

Anda akan mudah membayar tanpa tunai apabila sebuah hospital berada dalam senarai Kad Perubatan.

Sementara itu, anda akan membiayai sendiri proses pembayaran melalui proses penggantian dan kemudiannya anda melakukan tuntutan sekiranya hospital di mana anda mendapatkan rawatan tidak terdapat dalam senarai Kad Perubatan anda.

 

9. Premium Kos Yang Murah dan Berpatutan Sesuai Dengan Umur Anda

Anda hendaklah memastikan diri tidak akan terbeban dan menanggung kos berlebihan untuk membayar premium. Nasihat terbaik adalah dengan melakukan perbandingan bagi setiap syarikat insurans yang ada iaitu yang lebih sesuai dan berpatutan dengan usia dan kewangan anda.

Rujukan: https://www.imoney.my/medical-insurance

 

10. Tips Pilih Medical Card Yang Mudah Untuk Proses Tuntutan

Selaras dengan permulaan perjanjian anda dengan syarikat insurans anda di mana anda melakukan tugas untuk membayar premium insurans dan terangkan secara terperinci berkaitan kebarangkalian untuk anda menghidap atau mempunyai penyakit pada masa hadapan dan sedikit masalah kesihatan.

Tuntutan hak premium yang telah anda bayar anda dipermudahkan dan selaras dengan perjanjian itu, prosesnya tidak terlaku lama dan mudah sahaja adalah antara ciri insurans yang baik.

Bagi menjamin kebahagiaan anda pada masa akan datang, itu adalah perkongsian cara untuk memilih Kad Insurans Perubatan di mana sahaja dan di Malaysia.

Kami berharap anda tidak mengalami sebarang kesulitan apabila memilih kad perubatan terbaik di Malaysia selepas penjelasan telah dinyatakan seperti di atas.

Tetapi supaya tidak ada yang tersalah memilih kemudian hari, sila pastikan anda mempunyai pemahaman yang jelas berkenaan isu ini.

Lebih-lebih lagi, harga yang ditawarkan tidak sepadan atau setimpal dengan hasil dan faedah yang disediakan daripada kad perubatan.

Dalam banyak pilihan yang ada sekarang, mana satu medical card terbaik yang jadi pilihan anda sekarang ini?

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share artikel ini

Penapis air Cuckoo
Hai saya Ainaa. Hubungi saya dengan menekan butan WhatsApp di bawah

Topik lain anda mungkin berminat

Hibah Takaful

Bagaimana Hibah Takaful Dapat Menjamin Kesejahteraan Keluarga Anda?

Bagaimana Hibah Takaful Dapat Menjamin Kesejahteraan Keluarga Anda? Adakah anda tahu bahawa hibah takaful adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan kesejahteraan keluarga anda? Hibah ...
Baca Lagi →

17 Tips Memilih, Menggunakan Kad Perubatan & Memilih Agent Takaful Yg Bertanggungjawab

Di sebabkan banyak isu viral baru-baru ni disebabkan KAD PERUBATAN, MJ sharekan Tips menggunakan KAD PERUBATAN & memilih agent TAKAFUL . Melalui 6 tahun pengalaman ...
Baca Lagi →
kad medikal

Tempoh Penting Dalam Takaful Yang Wajib Anda Faham

Zaman sekarang, ramai masyarakat Malaysia semakin sedar terhadap kepentingan takaful semakin tinggi terutamanya dalam kategori Takaful Perubatan (yang dapat Medical Card tu). Semua orang mahu ...
Baca Lagi →
Takaful

Kenapa Anda Perlu Ada Perlindungan Penyakit Kritikal (CI)?

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, 16,235 mangsa yang merangkumi 15% kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019 adalah disebabkan oleh penyakit jantung, menjadikannya penyebab kematian ...
Baca Lagi →

Nak dapatkan pelan Takaful mampu milik?

Ada soalan tentang Takaful?

Topik lain anda mungkin berminat

Konsep Tabarru Dalam Takaful Dalam Takaful

Kenapa Anda perlu Fahami Konsep Tabarru Sistem kewangan Islam dilihat semakin ...
Baca Lagi →
Kad Medikal

Ciri-Ciri Kad Perubatan Yang Bagus Untuk Anda

Medical card yang bagus? Yang mana satu terbaik untuk anak dan ...
Baca Lagi →
Kad Medikal

Tips Memilih Kad Medikal Takaful Terbaik

Memiliki medical card bukanlah satu benda yang wajib, tetapi sekiranya ada, ...
Baca Lagi →
Cara Tuntut Kad Medikal

Langkah-Langkah Mengunakan Medical Card Dan Membuat Tuntutan

Tuntutan sebagai pesakit luar Akibat kemalangan Fisiotrapi             iii. Temujanji doktor ...
Baca Lagi →
Hibah

7 Sebab Tuntutan Takaful Anda Ditolak

Sudah ada pelan takaful tapi semasa membuat tuntutan, tuntutan anda ditolak ...
Baca Lagi →
Takaful

Medical Card Atau Hibah Takaful Yang Mana Lebih Penting-Takaful4Us

Mana patut saya pilih. Nak ambil Kad perubatan ke hibah dahulu? Dua-dua ...
Baca Lagi →
Hibah
FAQ

7 Sebab Tuntutan Takaful Anda Ditolak

Sudah ada pelan takaful tapi semasa membuat tuntutan, tuntutan anda ditolak oleh syarikat pengendali Takaful? Saya nak share kenapa boleh jadi macam itu. 1. Anda tidak mengesahkan penyakit sedia ada

Baca Lagi
Kad Medikal
FAQ

Tips Memilih Kad Medikal Takaful Terbaik

Memiliki medical card bukanlah satu benda yang wajib, tetapi sekiranya ada, ia akan sangat-sangat membantu anda di saat anda memerlukan rawatan tanpa perlu menunggu ‘que’ yang panjang di hospital kerajaan.

Baca Lagi

Share