Takaful

Kenapa Anda Perlu Ada Perlindungan Penyakit Kritikal (CI)?

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, 16,235 mangsa yang merangkumi 15% kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019 adalah disebabkan oleh penyakit jantung, menjadikannya penyebab kematian nombor satu di Malaysia.

Dalam laporan berasingan yang dikeluarkan pada Januari 2020, Malaysia mencatatkan pertumbuhan kes baharu kanser dalam tempoh dari 2012 hingga 2016, iaitu 115,238 berbanding 103,507 kes yang dicatatkan pada tempoh yang sama pada tahun 2007 hingga 2011. Angka ini benar-benar membimbangkan. Menghidapi penyakit kritikal bukan sahaja memberi kesan kepada anda secara fizikal dan emosi, tetapi juga mengancam kestabilan kewangan anda. Penyakit Kritikal juga tidak bermakna penyakit serius sahaja seperti serangan jantung atau kanser. Ianya juga boleh disebabkan oleh kemalangan seperti trauma kepala major, koma, hilang penglihatan atau pendengaran dan banyak lagi. Dengan peningkatan kos rawatan, penghospitalan dan ubat-ubatan, anda tentu tidak mahu berada dalam situasi itu, yang pastinya akan membuatkan hidup anda berantakan.

Tambahan pula, dengan keadaan semasa yang dilanda COVID-19, ianya bukan lagi suatu wabak, tetapi endemik yang mana kesannya akan kekal bersama kita selamanya. Tidak ada yang selamat, bahkan mereka yang telah mendapatkan vaksinasi juga masih berpotensi dijangkiti dengan virus membawa maut itu. Ramai bekas pesakit COVID-19 mendakwa bahawa virus itu menyerang paru-paru mereka dengan teruk dan walaupun setelah lama mereka pulih, mereka masih mengalami kesukaran bernafas. Siapa tahu, mungkin kesan sampingan COVID-19 yang berpanjangan ini akan membawa kepada sesuatu yang lebih teruk seperti penyakit kritikal dalam jangka masa panjang?

Namun begitu, kita tidak boleh menentang takdir Tuhan. Apa yang akan anda lakukan sekiranya anda didiagnos dengan salah satu penyakit kritikal? Dari mana wang itu akan datang? Anda boleh menggunakan wang simpanan anda, kad kredit, atau meminjam dari seseorang. Tetapi adakah itu mencukupi? Di sinilah pelan perlindungan penyakit kritikal dapat membantu, dengan syarat anda menyertai pelan tersebut ketika anda sihat. Mengapa? Kerana jika anda jatuh sakit, pilihan anda menjadi lebih terhad.

Mari kita ketahui secara mendalam apa itu perlindungan penyakit kritikal dan mengapa anda memerlukannya:

Apakah perlindungan penyakit kritikal?

Adakah Saya Perlukan Perlindungan Penyakit Kritikal

Perlindungan penyakit kritikal memberikan anda satu pembayaran sekali gus, jika anda didiagnos dengan salah satu penyakit kritikal yang dilindungi dalam pelan anda. Tidak seperti pelan perlindungan kesihatan, perlindungan penyakit kritikal tidak dibuat semata-mata untuk membayar kos rawatan di hospital atau perubatan anda, tetapi untuk menyediakan sejumlah wang bagi mengurus perbelanjaan segera; yang bermaksud anda bebas menggunakan wang tersebut sepertimana yang anda mahukan. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan manfaat yang diterima untuk membayar kos rawatan susulan atau peralatan perubatan anda yang tidak dilindungi di bawah pelan perlindungan perubatan jika anda memilikinya. Anda juga boleh menggunakan wang tersebut untuk rawatan penjagaan kejururawatan di rumah, mendapatkan rawatan alternatif atau membayar pembiayaan untuk kelangsungan hidup keluarga anda; mana-mana yang dapat membantu anda memberi tumpuan kepada pemulihan anda.

Sejauh manakah pelan perlindungan penyakit kritikal ini mampu untuk melindungi diri saya daripada kejadian malang ini?

Peraturan asas untuk memastikan jumlah perlindungan penyakit kritikal yang mencukupi adalah 3x daripada gaji tahunan anda. Mengapa 3 kali? Sekiranya didiagnos dengan penyakit kritikal, anda memerlukan sekurang-kurangnya 3 tahun untuk menyesuaikan gaya hidup anda sehingga anda pulih.

Apakah yang perlindungan penyakit kritikal lindungi dan berapakah harganya?

Perlindungan penyakit kritikal berbeza mengikut pelan yang anda pilih. Pengendali Takaful menawarkan pelbagai perlindungan yang berbeza-beza, berdasarkan bilangan, jenis dan/atau tahap penyakit kritikal yang dilindungi sama ada awal, pertengahan atau utama. Pelan perlindungan penyakit kritikal yang paling berpatutan adalah pelan yang menyediakan perlindungan untuk sepuluh penyakit kritikal yang paling biasa, iaitu serangan jantung, kanser, kegagalan buah pinggang, strok, penyakit arteri koronari, kegagalan hati, penyakit paru-paru, pembedahan injap jantung,  angioplasti dan rawatan invasif lain. Pelan ini sangat bagus sekiranya anda mempunyai bajet yang rendah, kerana ia hanya merangkumi 10 penyakit kritikal utama yang menjadikannya lebih berpatutan untuk disertai.

Manakala pelan perlindungan penyakit kritikal yang paling komprehensif pula merangkumi 56 penyakit kritikal termasuk 11 penyakit kritikal kanak-kanak yang melindungi anda dan keluarga dengan lebih luas dan menawarkan pelbagai manfaat seperti buta, koma, pekak, kehilangan pertuturan, penyakit Parkinson, Ensefalitis, Penyakit Lembu Gila, poliomielitis dan banyak lagi. Pelan perlindungan penyakit kritikal yang komprehensif juga merangkumi perlindungan penyakit kritikal kanak-kanak, yang biasanya terdiri daripada asma, diabetes jenis 1, Kawasaki, epilepsi, kolangitis dan obesiti morbid remaja. Carilah pelan Takaful yang menawarkan perlindungan penyakit kritikal komprehensif untuk orang dewasa dan kanak-kanak dalam satu pelan. Walaupun ini bererti harganya sedikit tinggi, kebanyakan pelan perlindungan penyakit kritikal ditawarkan sebagai rider, yang mana anda boleh tambahkan pada pelan Takaful asas anda di kemudian hari apabila bajet anda mengizinkan.

 

Siapakah yang perlu memohon pelan perlindungan penyakit kritikal?

Peribahasa : Orang Muda - Inspirasi - Dictio Community

 1. Semasa dalam usia 20-an dan masih sihat
  Walau bagaimana klise dan bosan sekalipun, kita semua tahu peraturannya di sini. Semakin muda dan sihat, semakin murahlah caruman pelan anda. Mengapa tidak memanfaatkan usia muda anda dengan melindungi diri daripada penyakit kritikal yang mengerikan dan menyelamatkan diri daripada krisis kewangan sekiranya anda menderita penyakit tersebut. Statistik juga telah mencatat peningkatan jumlah diagnosis kanser di kalangan orang dewasa yang lebih muda. Lebih baik sediakan payung sebelum hujan, bukan?Sejarah kesihatan keluarga | My Health My Life
 2. Jika anda mempunyai sejarah keluarga berpenyakit
  Sebilangan besar penyakit kritikal seperti kanser dan penyakit jantung adalah diwarisi. Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada menyembuhkan. Oleh yang demikian, adalah lebih baik menyertai pelan perlindungan penyakit kritikal untuk membantu anda dari segi kewangan dan emosi sekiranya anda dihidapi dengan salah satu penyakit kritikal. Anda sangat disarankan untuk menyertai pelan perlindungan SEBELUM anda didiagnos, agar komitmen bulanan anda lebih murah, dan anda akan mempunyai lebih banyak pilihan mengenai perlindungan tersebut. Sekiranya anda sudah mempunyai pelan Takaful, anda sentiasa boleh  menambah rider penyakit kritikal ke pelan asas anda untuk perlindungan yang lebih menyeluruh.You said it: The best—and the hardest—things about raising twins
 3. Apabila anda mempunyai anak
  Anda pasti sudah sedia maklum bahawa kanser menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira jantina atau usia. Di Malaysia, penyakit kanser di kalangan kanak-kanak adalah sekitar 77.4 per juta kanak-kanak berumur kurang daripada 15 tahun dengan kanser yang paling biasa adalah leukemia, limfoma dan barah otak /sistem saraf. Walaupun jumlah kes meningkat saban tahun, kadar penyembuhan untuk kanak-kanak jauh lebih tinggi daripada kebanyakan kanser dewasa kerana kemajuan dalam rawatannya. Walau bagaimanapun, kebanyakan kos rawatan kanser sangat tinggi dan pastinya memberi kesan kepada anda dari segi kewangan. Sebilangan besar Pengendali Takaful tidak menawarkan pelan perlindungan penyakit kritikal yang merangkumi kanak-kanak, jadi carilah pelan yang melindungi, sekurang-kurangnya 11 penyakit kritikal paling biasa di kalangan kanak-kanak. Sekiranya anda belum mempunyai pelan perlindungan Takaful untuk pasangan dan anak-anak anda, inilah masanya untuk menyertai pelan perlindungan Takaful komprehensif yang merangkumi kematian, ketidakupayaan dan penyakit kritikal bagi anda, pasangan dan anak-anak anda di bawah satu pelan.

Perkara yang anda perlu tahu sebelum menyertai pelan penyakit kritikal

 1. Jumlah penyakit kritikal yang dilindungi
  Pengendali Takaful melindungi jenis penyakit kritikal yang berbeza-beza. Walaupun penyakit seperti kanser, strok dan penyakit jantung secara umumnya dilindungi, penyakit seperti Alzheimer, koma dan Parkinson antara lain jarang sekali dilindungi oleh kebanyakan Pengendali Takaful kerana ia berbeza-beza mengikut pelan perlindungan yang ditawarkan. Dengan ini, anda perlu sedar dan mengutamakan pelan mana yang paling sesuai dengan anda.
 2. Tempoh kelangsungan hidup
  Pelan perlindungan penyakit kritikal didatangkan dengan tempoh kelangsungan hidup sehingga beberapa hari, yang bermaksud bahawa Orang Yang Dilindungi harus kekal hidup dalam tempoh tersebut setelah didiagnos dengan penyakit kritikal. Faktor ini juga berbeza antara satu Pengendali Takaful dengan yang lain.
 3. Tempoh menunggu
  Sepertimana namanya, tempoh menunggu bermaksud Orang Yang Dilindungi hanya akan mendapat manfaat setelah jangka waktu tertentu berlalu, biasanya 30 atau 60 hari, bergantung kepada jenis penyakit kritikal. Adalah penting untuk ambil maklum akan tempoh ini untuk memahami tempoh perlindungan penyakit kritikal anda dengan lebih baik.
 4. Penyakit sedia ada
  Walaupun beberapa Pengendali Takaful sama sekali tidak akan memberi anda perlindungan bagi penyakit sedia ada, terdapat segelintir Pengendali Takaful yang memberikan perlindungan kepada Orang Yang Dilindungi setelah tamat tempoh menunggu yang ditetapkan. Pelan sebigini biasanya sangat mahal, jadi fikirkanlah dengan teliti ketika memilih pelan penyakit kritikal yang tepat untuk anda.

Tujuan utama pelan perlindungan penyakit kritikal adalah untuk memberi pampasan kepada anda dan keluarga apabila didiagnos dengan penyakit kritikal, tanpa mengira kos rawatan di hospital. Pelan perlindungan penyakit kritikal tidak seperti pelan perlindungan kesihatan biasa. Ia diselaraskan untuk membantu anda membayar apa sahaja yang anda pilih, agar dapat membantu proses pemulihan dan penyesuaian hidup anda sekiranya penyakit yang mengancam nyawa menyerang anda. Tidak mudah untuk membayangkan jika didiagnosis dengan penyakit kritikal, tetapi ia adalah realiti bagi kebanyakan kita rakyat Malaysia pada suatu ketika dalam kehidupan kita. Pelan perlindungan penyakit kritikal adalah salah satu cara untuk mengurangkan tekanan dan beban kewangan yang dialami oleh anda dan orang tersayang dan memastikan anda lebih bersedia untuk memenuhi keperluan kehidupan.

Sekiranya anda masih lagi tidak menyertai pelan perlindungan penyakit kritikal dan ingin melindungi diri anda dan yang tersayang, lawati pelbagai pelan Takaful penyakit kritikal yang kami tawarkan yang sesuai dengan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share artikel ini

Penapis air Cuckoo
Hai saya Ainaa. Hubungi saya dengan menekan butan WhatsApp di bawah

Topik lain anda mungkin berminat

Hibah Takaful

Bagaimana Hibah Takaful Dapat Menjamin Kesejahteraan Keluarga Anda?

Bagaimana Hibah Takaful Dapat Menjamin Kesejahteraan Keluarga Anda? Adakah anda tahu bahawa hibah takaful adalah salah satu cara terbaik untuk memastikan kesejahteraan keluarga anda? Hibah ...
Baca Lagi →

17 Tips Memilih, Menggunakan Kad Perubatan & Memilih Agent Takaful Yg Bertanggungjawab

Di sebabkan banyak isu viral baru-baru ni disebabkan KAD PERUBATAN, MJ sharekan Tips menggunakan KAD PERUBATAN & memilih agent TAKAFUL . Melalui 6 tahun pengalaman ...
Baca Lagi →
kad medikal

Tempoh Penting Dalam Takaful Yang Wajib Anda Faham

Zaman sekarang, ramai masyarakat Malaysia semakin sedar terhadap kepentingan takaful semakin tinggi terutamanya dalam kategori Takaful Perubatan (yang dapat Medical Card tu). Semua orang mahu ...
Baca Lagi →
Takaful

Medical Card Atau Hibah Takaful Yang Mana Lebih Penting-Takaful4Us

Mana patut saya pilih. Nak ambil Kad perubatan ke hibah dahulu? Dua-dua produk takaful. Ada orang pilih untuk memiliki kad perubatan sahaja buat diri dan keluarga, ...
Baca Lagi →

Nak dapatkan pelan Takaful mampu milik?

Ada soalan tentang Takaful?

Topik lain anda mungkin berminat

Takaful

Ciri-Ciri Aplikasi Pulse by Prudential

Jika anda telah dapatkan pelan Takaful daripada Prudential, jangan lupa download ...
Baca Lagi →

Konsep Tabarru Dalam Takaful Dalam Takaful

Kenapa Anda perlu Fahami Konsep Tabarru Sistem kewangan Islam dilihat semakin ...
Baca Lagi →
Kad Medikal

Ciri-Ciri Kad Perubatan Yang Bagus Untuk Anda

Medical card yang bagus? Yang mana satu terbaik untuk anak dan ...
Baca Lagi →
Kad Medikal

Tips Memilih Kad Medikal Takaful Terbaik

Memiliki medical card bukanlah satu benda yang wajib, tetapi sekiranya ada, ...
Baca Lagi →
Cara Tuntut Kad Medikal

Langkah-Langkah Mengunakan Medical Card Dan Membuat Tuntutan

Tuntutan sebagai pesakit luar Akibat kemalangan Fisiotrapi             iii. Temujanji doktor ...
Baca Lagi →
Hibah

7 Sebab Tuntutan Takaful Anda Ditolak

Sudah ada pelan takaful tapi semasa membuat tuntutan, tuntutan anda ditolak ...
Baca Lagi →
Hibah
FAQ

7 Sebab Tuntutan Takaful Anda Ditolak

Sudah ada pelan takaful tapi semasa membuat tuntutan, tuntutan anda ditolak oleh syarikat pengendali Takaful? Saya nak share kenapa boleh jadi macam itu. 1. Anda tidak mengesahkan penyakit sedia ada

Baca Lagi
Kad Medikal
FAQ

Tips Memilih Kad Medikal Takaful Terbaik

Memiliki medical card bukanlah satu benda yang wajib, tetapi sekiranya ada, ia akan sangat-sangat membantu anda di saat anda memerlukan rawatan tanpa perlu menunggu ‘que’ yang panjang di hospital kerajaan.

Baca Lagi
FAQ

Konsep Tabarru Dalam Takaful Dalam Takaful

Kenapa Anda perlu Fahami Konsep Tabarru Sistem kewangan Islam dilihat semakin berkembang malah kehadirannya kian dirasai semua ahli masyarakat. Jika sebelum ini kita telah dibesarkan dengan sistem konvensional, namun hari

Baca Lagi

Share